Der har boet mennesker på Ballerupegnen siden tidlig oldtid. Den sidste istid efterlod et landskab fyldt med søer, vandløb, sletter og skove – et område der var godt at bosætte sig i. Mennesker har altid været fascineret af levn fra mennesker, der har levet før dem. I 1970erne-90erne var der en arkæologisk forening i Ballerup. Foreningens medlemmer interesserede sig for lokalområdets oldtid, og gravede efter fortidslevn. I dag er det Kroppedal Museum, der står for det arkæologiske arbejde i Ballerup Kommune.
Model af stendysse
I Hareskoven mellem Ballerup og Furesø Kommuner findes seks stendysser. Dysserne blev anlagt i bondestenalderen (ca. 4000 f.Kr.-ca. 1700 f.Kr.) til begravelse af landsbyens døde. Stendysserne bliver betegnet som megalitgrave og er datidens komplicerede ingeniørmæssige konstruktioner. I dag er mange af stendysserne delvist ødelagte. Se mere om stendysserne i Hareskoven her
Rapport fra arkæologisk forenings udgravninger ved Lautrupparken, 1972-73 samt nogle af foreningens fund fra lokalområdet
I midten af 1960erne startede Ballerup Arkæologiske Forening deres aktiviteter. Ballerup Historiske Forening havde også en arkæologisk gruppe, der beskæftigede sig med Ballerups oldtid. I 1995 besluttede man at sammenlægge Ballerup Arkæologiske Forening og Ballerup Historiske Forening, således at Arkæologisk Forening indgik i Historisk Forenings arkæologigruppe. Begge foreninger havde til huse i Pederstrup. Ballerup Arkæologiske forening havde en permanent udstilling med oldtidsfund på Pederstrupgård. På nogle af stenfundene står “Måløv Havn”, men at påstår, at der har været en havn i Måløv er lidt af en tilsnigelse.
Model af Måløv Kirke
De ældste bygninger i kommunen er Måløv og Ballerup Kirker, der er opført i middelalderen – henholdsvis 1100- og 1200-tallet. Måløv Kirke er en meget lille kirke. Kirkebygningen består af et romansk kor og skib, opført i begyndelsen af 1100-tallet, og et sengotisk våbenhus og tårn opført i 1500-tallet.
Postkort Måløv Kirke, ca. 1950.
Platte med motiv af Ballerup Kirke, 1970-80erne
Ballerup Kirke blev opført mellem 1200-1250, og den bestod af et romansk kor og skib. I begyndelsen af 1400- tallet blev kirken ombygget, og i 1525 blev der opført et tårn, der er lige så bredt som selve kirken. Kirkegængerne har siden middelalderen kunne følge med i de kristne fortællinger ved at se på de smukke kalkmalerier blandt andet et af St. Jacob, som kirken var indviet til.
Ibskal købt som souvenir i Santiago de Compostela, 1999
Ifølge skriftlige beretninger lå der en helligkilde i Måløv. I 2004 fandt arkæologer fra Kroppedal Museum spor, der kan tyde på, at der rent faktisk har været en kilde med tilhørende marked der, hvor den nye kirkegård i dag er. Kilden var i middelalderen indviet til St. Jacob, der var pilgrimmens og den vejfarendes beskytter. På hans hat havde St. Jacobs ibskallen, der var symbol på pilgrimsfærden til Santiago de Compostela i Nordspanien. Kirkerne i Ballerup og Måløv var ligesom kilden indviet til St. Jacob. I Ballerup Kommunes byvåben finder man to ibskaller og tre bølgestreger, der symboliserer henholdsvis de to kirker og den hellige kilde i Måløv.